marras 162014
 

Tässä artikkelissa esitellään lyhyesti Counterstrain ja Facilitated Positional release esimerkkinä tyypillisestä tehokaasta, turvallista ja nopeasta osteopaattista hoidosta akuuttiin kipuun. 

 Counterstrain ja FPR (Facilitated Positional Release)- tekniikat toimivat osteopaatin ohjatessa rauhallisesti kehoa kipua helpottaviin asentoihin. Joskus tekniikkaan lisätään vaikuttavuutta manuaalisella painalluksella, tai traktiolla, jossa kipu helpottaa huomattavasti, tai kokonaan. 

Kivuttoman asennon etsiminen voi kestää jonkin aikaa, mutta niin kauan kun kipu on toiminnallista tuki- ja liikuntaelinperäistä kipua, eikä esimerkiksi kudosvaurion, kuten murtuman aiheuttamaa kipua, kivuton asento löytyy varmasti. Kivuton asento vapauttaa myös ärsytystä aiheuttavan liikerajoituksen hoidettavalta alueelta.

Kivun lievittyminen syntyy monen mekanismin kautta samanaikaisesti, mutta merkittävimpiä vaikutusmekanismeja ovat kivuliaan kehonosan saatttaminen asentoon, jossa ympäröiviin kudoksiin kohdistuva ärsytys, paine ja/ tai venytys lakkaa. Myös kosketus ja kehoa tukeva rentouttava ote ovat tärkeitä kivun lievittäjiä. 

Counterstrain nimen tekniikalle antoi amerikkalainen osteopaatti Lawrence Jones D.O, 1955 kun hän huomasi tämän tyyppisen tekniikan toimivan tehokkaasti akuuteissakin kiputiloissa ollen samalla hyvin tarkka, rauhallinen ja käytännössä vaaraton tekniikka tilanteissa, joissa esimerkiksi manipulaatio, tai muut mobilisaatiotekniikat olivat liian kivuliaita, tai kontraindikoituja.  

FPRn kehitti counterstrain- tekniikan pohjalta osteopaatti New Yorkilainen osteopaatti Stanley Schiowitz, D.O. vuonna 1977. FPR on miltei identtinen counterstrainin kanssa, mutta ehkä hiukan tarkemmin kohdennettu ja nopeammin toimiva. FPR -tekniikassa osteopaatti lisää kipua helpottavassa asennossa hoidettavaan kohteeseen joko kevyttä painetta, tai venytystä.

Kevyen paineeen, tai venytyksen on havaittu nopeuttavan kehon reaktiota hoitoon, edellyttäen, että kummallekaan näistä ei ole kontraindikaatioita.  FPR tehostaa todennäköisesti liikerajoituksen, tai kehonosan epäsymmetrisen asennon vapautumista erityisesti nivelkapselin mekanoreseptorien saaman informaation ja sitä kautta kehon nopeuttaa hermoston aktivoitumista hoidettavan kehonosan rentouttamiseksi.

Hermosto saa lomaa kivulta
Kipu on stressori ja sellaisena kipu on uuvuttava ja tuskastuttava kokemus itsessään. Useimmiten counterstrain- ja FPR-tekniikoiden vaikutuksesta kipuaistimus häviää kokonaan hetkeksi ja hoidon myötä usein poistuukin kokonaan, jos elimistömme kokee, että kipua ei tarvita enää suojaamaan, tai hälyttämään kudosvauriosta, tai muusta huomiota kaipaavasta ongelmasta kehossa.

Molemmat tekniikat toimivat ja pyrkivät kivun vähenemiseen ja parhaassa tapauksessa useimmiten täyteen kivuttomuuteen akuuteissa, kovissakin kiputiloissa.   

CS ja FPR lievittävät akuuttia kipua nopeasti, noin 1-2 minuutin aikana. Nämä tekniikat ovat hyvin luonnollisia, koska on fysiologisesti aivan luonnollista etsiä kivutonta asentoa voimakkaan kivun aikana.

Usein kivutonta asentoa on vaikeaa löytää itse, mutta esimerkiksi yleisesti kaularangan C 6-7 välin hermopinteen diagnostisena merkkinä on pidetty ns. ”abduction relief sign´ia” jossa potilas haluaa olla puoli- isuvassa asennossa ja nostaa kivuliaan puolen käden kyynärpää koukussa tueksi pään ja niskan taakse ja kääntää päätään hiukan kivuliaalle puolelle. Tämä on esimerkki itse toteutetusta counterstrain- tekniikasta. 

Toinen esimerkiksi on hierojien selkäkipupotilaille  usein ohjaama ns. psoas asento jossa potilas makaa selällään lattialla jalat esim. sohvan tai tuolin päällä lonkat ja polvet noin 90 asteen kulmassa. Tämä psoas asento on sovellettu suoraan osteopatian counterstrain psoas position of ease asennosta. 

CS ja FPR hoito tehdään usein istuma- asennossa, tai joskus jopa seisten, yleensä aloittaen hoito siitä asennosta jossa kipu on pahimmillaan, jos tämä on vain käytännössä mahdollista. Tekniikan onnistuminen vaatii erittäin tarkkaa anatomian tuntemusta ja varmoja rauhallisia otteita. 

Saman tyyppisiä tekniikoita kerrotaan tehdyn jo osteopatian alkuaikoina, esimerkiksi osteopatian perustajan A.T.Stillin toimesta. Tällöin tekniikoilla ei ollut vielä nimiä, vaan A.T.Still sovelsi anatomian ja fysiologian osaamistaan potilaidensa hoidossa ja, kuten nykyäänkin hyvät osteopaatit toteuttavat hoidon perustuen anatomian ja fysiologian osaamiselle, eikä pelkästään erilaisille ulkoa- opetelluille toimintakaavoille.Tämä tekee hoidosta tehokasta, tarkkaa, turvallista ja yksilöllistä.

Ohessa hyvin selkeä, mutta karvalakkimalliin yksinkertaistettu esimerkki molemmista tekniikoista sovellettuna piriormislihakseen. Tekniikoilla voidaan hoitaa ja usein hoidetaankin myös nivelten toimintahäiriöitä ja huomaa, että jälkimmäisessä tekniikassa osteopaatti luo painetta lonkkaniveleen, joten käytännössä sama tekniikka toimisi myös lonkkanivelen toiminnallisten ongelmien hoitoon. 

CS& FPR– VIDEOLINKKI

Suomalainen Kari

 Leave a Reply

(pakollinen kenttä)

(pakollinen kenttä)

(Spamcheck Enabled)