kesä 162013
 

Helposti kotona, tai vaikkapa mökillä toteutettava versio Functional Movement Screenistä. Kuten Gray Cook ehdottaa, sinun kannattaa sisällyttää harjoitteluusi liikkeitä, joissa pääset hyödyntämään hyvin toimivia liikekaavojasi. Näin voit harjoitella hyvää liikemallia ja opettaa kehoasi toimimaan luonnollisesti ja taloudellisesti.

Jos esimerkiksi kyykkytesti onnistuu sinulta hyvin, voit mainiosti tehdä erilaisia kyykkyvariaatioita treenissäsi. Jos liikkeen hallinta on puutteellista yksinkertaisessa liiketestissä, kyseisen liikkeen sisällyttäminen harjoitteluun ohjelmoi kehoosi ja hermostoosi epäfysiologista liikekaavaa, joka syö huomattavasti tehoasi ja altistaa vammoille. Opitut epäfysiologiset liikemallit ovat erittäin haasteellisia ohjelmoida pois hermostosta.

Jos et läpäise jotain testiliikkeistä, ei hätää. Tarvitset vain lisää kehon huoltoa itsenäisesti ja/tai ammattilaisen avustuksella. Jos joku liikkeistä tuottaa kipua, sinun ei todellakaan kannata tehdä liikettä harjoituksena varsinkaan vastuksen, tai painon kanssa. Jos teet kivuliasta liikettä harjoitteena toivoen, että kipu lähtisi pois, tarjoilet keholle, mitä Gray Cook kutsuu ”fitness solution to a medical problem.” Kivulias liike on aina merkki siitä, että tarvitset ammattilaisen apua kehosi toiminnan korjaamisessa. 

Lopuksi Gray Cook antaa muutamia vinkkejä siitä, miten ja missä järjestyksessä liikerajoitteita kannattaa hoitaa. Jos haluat tarkempaa tietoa kehosi toiminnasta, sinun kannattaa varata aika Functional Movement Screeniin, tai perusteellisempaan SFMA testaukseen. 

We try to sculpt our body to look like our ancestors, but many times we don´t question, do we move like them. G.C.

Suomalainen Kari

 Leave a Reply

(pakollinen kenttä)

(pakollinen kenttä)

(Spamcheck Enabled)