0

Päävalikko

Kauppa

Blogi

Varaa aika

Mitä eroa on osteopatialla ja…..?

19. marraskuun 2012

Tämä kysymys esitetään minulle, ja uskoakseni monelle muullekin kehon terveydenhoidon ammattilaiselle todella usein. Kysymys on useimmiten ”mitä eroa on osteopatialla ja kiropraktiikalla?” Tai ”mitä eroa on osteopatialla ja naprapatialla?” Usein tiedustellaan myös osteopatian eroavaisuuksia OMT- fysioterpiaan nähden. Kysymys on yksi vaikeimmista, koska kertoakseen luotettavasti eri manuaalisen ja fysikaalisen hoidon suuntauksista, pitäisi niistä omata edes jonkinlaista käytännön kokemusta. Kysymys on kylläkin ymmärrettävä kuluttajan yrittäessä ottaa selvää erilaisista hoitovaihtoehdoista ja valitessaan itselleen sopivaa hoitomuotoa.

Itse omaan kokemusta osteopatiasta ja hieronnasta ja olen opiskellut jonkin verran kiinalaista lääketiedettä ja akupunktiota. Näistä hoitomuodoista osaan sanoa jotakin, mutta muista en juurikaan osaa sanoa mitään. Olen tietysti ollut tekemisissä monen eri alan edustajan kanssa eri yhteyksissä ja käynyt mielenkiintoisia keskusteluja eri menetelmien eroista. En silti osaa antaa kovin luotettavaa ja tyhjentävää vastausta hoitomuotojen eroista.

En myöskään näe kovin luotettavana, että esimerkiksi fysioterapeutti tai kiropraktikko kertoisi osteopatiasta. Kysyjällä, eli kuluttajalla on myös varmasti vastausta kuunnellessaan ja pohtiessaan päällä jonkinlainen markkinointisuodatin. Lähtöoletus lienee se, että kukin ammattilainen yrittää myydä omaa alaansa toista parempana. Tämä tuntuu loogiselta, mutta palvelisiko tällainen oman alansa paremmuuden korostaminen kuitenkaan ketään? Kuluttajan kannalta se olisi harhaanjohtavaa, toisten ammattilaisten näkökulmasta asiatonta ja epäkunnioittavaa.

Mihin siis voi luottaa tässä asiassa? Asiakkaiden kokemukset ovat mielenkiintoisia ja kertovat varmasti jotain yksittäisestä palveluntarjoajasta, mutta on tuskin yleistettävissä koskemaan koko alaa

Vastaan itse vastaan tähän kysymykseen vertauksella: mitä eroa on Applella ja Microsoftilla? Molemmat tarjoavat saman alan tuotteita samalla kuluttajakunnalle ja molemmat ovat toimivia ja molemmilla on heikkouksia ja vahvuuksia. Eri hoitomuodoilla on erilaiset taustaoletukset, erilaiset taustafilosofiat ja erilaiset historiat. Vastaan tällaisella vertauksella, koska uskon, että kysymyksen taustalla on halu tietää, tarjoaako kyseinen hoitomuoto ratkaisun henkilö fyysiseen ongelmaan. Vastauksella viitaaan siihen, että uskon osteopatian, tai sen toisenkin vaihtoehdon tarjoavan ratkaisuja samankaltaisiin ongelmiin.

Tässä asiassa pätee myös vanha vertaus porakoneen myymisestä ja ostamisesta. Porakoneen myyjä myy itseasiassa reikiä ja asiakas tarvitsee niitä. Asiakkaan kannalta ei ole paljoakaan väliä, millä pelillä reiät saadaan tehtyä. Samoin osteopaatin tai kiropraktikon asiakas hakeee ratkaisua ongelmaansa ja kokeiltuaan jotain hoitomuotoa, tekee päätöksen hoitomuodon sopivuudesta itselleen,.

Eri hoitomuotojen paremmuuskysymys on lähinnä mielipideasia. Jos joku yksittäinen hoitomuoto olisi ylivoimaisesti parempi, kuin muut, olisivat muut hoitomuodot jo todennäköisesti kadonneet ja kuopattu. Pidän toki osteopatiaa subjektiivisesti omaan kokemukseeni ja käsityksiini pohjautuen parhaana ja järkevimpänä, mutta rehellisyyden nimissä olen jäävi väittämään omaa alaani ehdottomasti parhaaksi kaikista.

Turvallisuuskysymykset ovat varmasti toinen asia, joka kuluttajaa askarruttaa. Ihmisten terveyden hoitaminen vaatii hyvää teoreettista ja käytännön osaamista  sekä sitoutumista alan eettisiin periaatteisiin. Tässä asiassa kehotan kuluttajaa varmistamaan, että terapeutti tai hoitaja omaa asianmukaisen koulutuksen. Asian voi selvittää Valviran sivuilta löytyvästää Julki- Terhikki rekisteristä, jonka käyttäminen on helppoa ja nopeaa. Kaikki asianmukaisen koulutuksen saaneet henkilöt rekisteröidään Valviran rekisteriin terveydenhuollon ammattihenkilöinä. Asianmukainen koulutus takaa turvallisen hoidon.

Osteopatian ehdoton heikkous on osteopaattien kyvyttömyys kertoa selkokielellä omasta alastaan. Jos osteopaatit eivät itse määrittele omaa alaansa, muut tekevät sen. Tällöin tieto on lähinnä vaihtelevien kuluttajakokemusten varassa. Kysymys ei ole siitä, etteivät osteopaatit ymmärtäisi mitä osteopatia on, vaan yksinkertaisesti siitä, että kommunikaatiota ja argumentaatiota ei opeteta osteopaateille. Kommunikaatio on nykyään yksi tärkeimmistä perustaidoista alalla kuin alalla. Kommunikaation yksi olennaisimmista perusasioista on kyky ymmärtää, kenelle asian esittää. Jos tietää kenelle kertoo osteopatiasta, on mahdollista tietää, mitä kuulija haluaa tietää. Kysymys voi olla sama, mutta kysymyksen tausta- ajatus voi olla hyvinkin erilainen. Yksi haluaa tietää hyödystä, toinen turvallisuudesta ja kolmas muuten vain kyselee mielenkiinnosta.

Kysymys hoitomuotojen eroista herättää joskus alan ammattilaisissa voimakkaita tunteita. Vanhat jäärät ja muuten vain fundamentalistiset ihmiset eivät voi nähdä toisissa hoitomuodoissa mitään hyvää. Ehkä tämä johtuu oman ammatti-identiteetin epävarmuudesta tai siitä, että jos alkaakin ajattelemaan, että muissakin tavoissa tehdä asioita on jotain hyvää ja jopa vahvuuksia, muuttuu maailma yhtäkkiä paljon monimutkaisemmaksi. Tällainen tunteellinen omaan alaan takertuminen saa aikaan kuppikuntaisuutta ja kyräilyä ja oman alan tekniikoiden tai uusien menetelmien salailua. Mikään ei ole naurettavampaa ja todellisuuspakoisempaa, kuin mielikuvitukseen perustuva muka suurten salaisuuksien varjelu. Samaan aikaan, kun halutaan tuoda omaa alaa esiin tieteellisenä ja todistella sen toimivuutta, piilotellaan kuitenkin menetelmiä julkiselta tarkastelulta. Tällaisella toiminnalla saadaan koko manuaalisen ja fysikaalisen hoidon ala näyttämään hölmöltä ja rajoitetaan koko alan kehittymistä. Jos tietoa jaettaisiin avoimemmin kaikki voisivat oppia enemmän ja kaikki hyötyisivät.

Itse teen muiden ammattilaisten kanssa paljon yhteistyötä ja koen, että yhteistyö on auttanut minua todella paljon. Ajattelen myös, että ihmisen löytäessä itselleen sopivimman hoitomuodon hän on tyytyväisin ja saa toivomiaan tuloksia. Jos en ole se, joka näitä tuloksia voi saada aikaan, pidän hyvänä toimintatapana ohjata asiakas paremmin sopivaan hoitoon. Kannatan avoimmuutta ja tiedon jakamista ammattilaisten kesken. Mitä paremmin tiedän, mitä hyötyä kustakin hoitomuodosta on, sitä paremmin osaan ohjata asiakkaaan oikeaan osoitteeseen. Tällainen toimintatapa hyödyttää kaikkia ja vaatii myös avoimmuutta ja rohkeutta. Kuppikuntaisuus ja tunnepohjainen fundamentalismi ei palvele ketään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Haaste hierojille ja manuaaliterapeuteille- kerro lyhyesti, miksi hieronnan, tai manuaalisen hoidon pitää olla kivuliasta Mielen fyysiset rajoitukset Mitä eroa on osteopatialla ja…..? Onko liikunta stressori vai terveyden edistäjä, vai molempia? Ryhti on mielentila Tiesitkö että Toiminnallista anatomiaa joogaohjaajille!
0